Често Задавани Въпроси

Photo-39.jpg

Бихте ли описали начина си на работа?

Харесвам репортажния стил на снимане. Основен приоритет в работата ми е да отразявам нещата така, както са се случили, без да пропускам важни за Вас моменти. Редувам близки и далечни планове, акцентирам върху детайли и правя множество непринудени портрети на Вашите гости в естествената им среда (като дори често оставам незабелязан). Предпочитам да работя с наличната естествена светлина, с цел да запазя атмосферата на мястото, на което снимам. Понякога, разбира се, когато ситуацията го изисква, си служа и със светкавици, но прибягвам до тях само в краен случай. Не се опитвам да манипулирам събитията и не се натрапвам излишно на Вас и гостите Ви. Това обаче не означава, че няма да съм наблизо, за да Ви помагам и давам насоки, когато имате нужда от мен.

С каква техника снимате?

Разполагам със следната техника:

 • Камери:
 1. Nikon D750
 2. Nikon D700
 • Обективи:
 1. Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8 G ED
 2. Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8 G ED-IF VR
 3. Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G
 4. Nikkor AF-D 85mm f/1.4
 5. Nikkor AF-D 16mm f/2.8 Fisheye
 6. Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art
 7. Nikkor AF-D 60mm f/2.8 Micro
 • Светкавици:
 1. Nikon SB-910
 2. Nikon SB-800

Колко снимки ще направите по време на сватбения ден и колко ще получим накрая?

Броят на снимките Ви може да варира в зависимост от няколко неща:

1) продължителността на сватбата;
2) броя на гостите;
3) това дали ще има църковен брак;
4) колко време ще отделите за фотосесия;
5) брой ритуали в ресторанта и т.н.

При заснемане на стандартна сватба от 12 часа, с около 80 до 100 гости, средно правя по 2500-3000 кадъра, от които селектирам и обработвам между 800 и 1000, които изпращам като краен продукт на клиента.

В каква резолюция ще са снимките, които ще получим?

Ще получите финалната бройка кадри в две резолюции:

1) 4500p по основната част на кадъра – подходяща за разглеждане на голям екран
2) 2048p по основната част на кадъра – подходяща за споделяне в социалните мрежи

Сам ли си обработвате снимките? 

Да.

Може ли да получим всички снимки, които сте заснели по време на сватбения ден? Включително и тези, които не са попаднали във финалната селекция?

Получавате само тези снимки, които са попаднали в крайната селекция. Обикновено кадрите, които премахвам са такива, които:

1) нямат фокус или са размазани;
2) някой е мигнал или е бил хванат в неестествено състояние;
3) някой се е изпречил пред камерата в последния момент;
4) светкавицата ми не е светнала и т.н.

Бъдете спокойни   Ако все пак преценя, че даден кадър с “дефект” има нужния емоционален заряд и допринася за разказа на Вашата история, то той ще бъде включен във финалната селекция.

Колко време след сватбата съхранявате снимките?

Съхранявам суровите файлове от финалната селекция в рамките на 24 месеца след сватбата.

Може ли да получим суровите файлове от сватбата, за да ги редактираме по наш вкус?

Не. Обработката на кадри е ключов елемент от стила на един фотограф и Ви моля да разберете, че това, което получавате като краен продукт отразява високите ми критерии за качество, творческа идентичност и постоянство. В желанието си да бъда разпознаваем и последователен в това което правя, не искам кадрите ми да бъдат споделяни с публика, ако преди това са били редактирани от друг човек.

Може ли да ви дадем списък с конкретни снимки, които искаме да ни направите по време на сватбата?

Можете да направите кратък списък с акценти и хора, които държите да бъдат заснети. Важно е този списък да е наистина кратък, защото обратното би ограничило творческите ми възможности, а това пък от своя страна може да доведе до разлика в снимките, които ще получите накрая и тези, които сте разгледали предварително на сайта.

Ще имате ли възможност да заснемете подготовката на булката и подготовката на младоженеца, ако се случват по едно и също време?

Да, но само ако местата за подготовка и на двамата са в непосредствена близост. Ако желаете да имате детайлно отразяване на двете подготовки, Ви съветвам да помислите за втори фотограф.

Ще ни направите ли групови снимки с гостите?

Да.

Какви права ще имаме над снимките, които ще получим? Можем ли да ги споделяме в социалните мрежи?

Правата върху снимките, които получавате се регулират от чл. 42, ал. 2 (ЗАПСП): “(2) Ако не е уговорено друго, поръчващият има право да използва произведението без разрешение на автора за целта, за която то е било поръчано.”. С други думи, ако не сме се уговорили, че снимките ще послужат за комерсиална цел, то те ще бъдат използвани от Вас за лични нужди, които включват: споделяне с приятели в социалните мрежи, отпечатване на фотоалбуми за спомен и всякакви други некомерсиални дейности.

Искаме да поръчаме сватбена фотокнига. Mоже ли да изберем кои снимки да са вътре?

Да. След като получите финалната селекция със снимки, ще имате на разположение 2 седмици, за да ми кажете кои файлове искате да попаднат в книгата и как да бъдат разположени.

Ще видим ли дизайна на фотокнигата, преди да я пуснете за печат?

Да. След като ми изпратите списък с файловете и тяхното разположение, ще ви пусна онлайн мостра на фотокнигата. След като одобрите мострата, книгата ще бъде пусната за печат.

Какво ще се случи ако се разболеете или имате друга основателна причина да не се появите на сватбата?

За времето, в което се занимавам със сватбена фотография, не ми се е налагало да пропусна ангажимент. Все пак, ако се случи така, че поради обективна причина не мога да присъствам – ще Ви информирам възможно най-скоро и ще Ви предложа колега с опит, който да ме замести.

Ще имаме ли среща с вас преди сватбата?

Да. Предварителната среща е задължителна част от ангажимента, който поемам към Вас. На тази среща се обсъждат всички подробности около организацията на Вашата сватба и целия снимачен процес. Отговарям на всички Ваши въпроси и при общо съгласие подписваме двустранен договор, след което се оставя капаро. Отказвам да снимам младоженци, ако преди това не съм имал възможност да се срещна и да поговоря с тях.

Как ще се случи предварителната ни среща ако не живеем в София?

В удобно за Вас време, може да си уговорим видео разговор по Skype.

Ако сме капарирали конкретна дата и ни се налага да я сменим с друга дата, какво ще се случи с капарото?

Датата е може би най-важното нещо за сватбения фотограф и затова капарото е изцяло обвързано с нея. Поемането на ангажимент за конкретна дата неминуемо се отразява на това как ще планирам времето си спрямо този ден и на информацията, която ще давам на други клиенти, които имат запитване за същата дата. Целта на капарото при сменена дата или отменен ангажимент е да послужи като обезщетение за възможни пропуснати ползи от страна на фотографа. Ако все пак успея впоследствие да взема друг ангажимент за същата дата, ще Ви върна капарото.

Искаме да ползваме вашите услуги, но държим снимките от сватбата да останат конфиденциални. Възможно ли е това?

Държа да показвам в портфолиото си снимки от всички сватби, които съм снимал и по-скоро не бих се съгласил да поема ангажимент, който би ме лишил от възможността да популяризирам работата си.