DSC9662.jpg

Скъпи младоженци, тъй като Вашата сватба е един от най-специалните моменти в живота ви, бих желал да обърна внимание на няколко неща, които считам, че са с основно значение за това Вашите снимки да изглеждат добре накрая.

Присъствал съм на много сватби и съм ставал свидетел на ситуации, с които е добре да сте наясно преди да започнете подготовката си за този ден.

Моля ви, не приемайте по-долу описаните съвети и насоки като задължителни правила. Те са по-скоро с препоръчителен характер. Преди всичко, изхождам от предположението, че желаете снимките ви да изглеждат наистина фантастично.

1. Вашите гости и техните мобилни устройства

Живеем във времена на развити модерни технологии и считам за напълно нормално всеки да ползва телефона (или камерата) си, за да заснеме нещо, което намира за интересно или важно. Мога добре да си представя какво изпитват роднините и приятелите ви, когато стоят най-отпред в ритуалната зала и с треперещи от вълнение ръце се опитват да заснемат всеки важен момент. Аз ще мога да си свърша работата, дори и когато съм заобиколен от хора с мобилни устройства, но това, което няма да мога да свърша по-късно, е да махна тези мобилни устройства от лицата им във Photoshop. Едно от важните неща, на които обръщам внимание докато снимам сватби, са реакциите и емоциите на присъстващите гости. Гости, които сте поканили, защото държите на тях и те значат много за Вас. Предполагам, че след време, когато се върнете към снимките си от този ден, бихте желали да видите гостите си емоционално ангажирани с това, което се е случвало по време на церемонията, отколкото да ги запомните със залепени пред лицата им мобилни телефони. Няма как да станем свидетели на емоциите и реакциите, които гостите ви биха изпитали по време на сватбата, ако съзнанието им е ангажирано с това да направят добра снимка или видео.

Напоследък все повече се говори за т.нар. unplugged ритуали. Помислете над това да информирате гостите си, че е желателно по време на ритуалите да не ползват телефоните си и да оставят снимането на фотографа и видеооператора.

2. Избягвайте разхвърляните вещи

Добре би било да почистите всички ненужни и разхвърляни вещи от стаята, в която ще се приготвяте. Едно от най-смущаващите неща за нас фотографите, е това да снимаме измежду куфари, чаши за кафе, празни шопинг чанти и разпиляни дрехи по пода. Помислете за стая, в която да оставите всички тези вещи, които няма да ползвате. Така дори и вие ще се чувствате по-малко стресирани от заобикалящата ви среда.

3. Помислете за светлината

Много се радвам, когато клиенти ми поискат мнение за локация и време, за да могат да хванат най-добрата светлина за своите снимки. Ето няколко съвета:

– По време на приготовлението (прическа, грим, обличане и т.н.) по възможност използвайте стаята в дома ви, в която прониква най-много естествена светлина. Ако смятате да наемете хотел, потърсете място с големи прозорци. Всичко това се прави поради две причини: 1. Снимките ви ще изглеждат по-добре когато има голям източник на естествена светлина; 2. Гримът ви ще се вижда по-добре. Опитайте се да избегнете помещение с изкуствено осветление, защото това ще подчертае по-грубо чертите на лицето ви и снимките няма да изглеждат добре.

– Ако планирате изнесен ритуал – времето, в което той ще се случи, играе ключова роля за това каква ще е светлината и как ще изглеждат снимките от церемонията като цяло. Моята препоръка е изнесеният ритуал да бъде не по-рано от 16:00-17:00 часа през лятото. Добре е да се съгласува предварително с фотографа какво ще е разположението на елементите от ритуала и къде точно ще стоят младоженците по време на церемонията. Ставал съм свидетел на сватби, където единият от младоженците е изложен на пряка слънчева светлина, докато другият е изцяло в сянка. Би било добре, ако това може да се предвиди навреме. В най-добрия случай, светлината би трябвало е или пред или зад Вас и да ви покрива равномерно.

– Най-приятната естествена светлина е налчина в късния следобед, малко преди слънцето да залезе и няколко минути след това. Част от снимките за художествената сесия могат да бъдат направени през първата част на деня, а останалите в късния следобед, когато се получават най-добрите кадри.

– Ако искате да създадете невероятна атмосфера за Вашите гости, може да украсите ресторанта със свещи или безброй малки електрически лампички. Снимки с подобно осветление оставят много топло усещане за романтика и уют у зрителя, а и изглеждат зашеметяващо добре.

4. Доверете ми се

Някои от нещата, които ще ви карам да правите по време на снимки, може да ви се сторят леко странни. Същото се отнася и за локациите, но повярвайте ми, едни от най-интересните снимки се получават на сравнително по-необикновени места. Ако имате желание конкретни пози и локации, да бъдат част от Вашите сватбени снимки, може предварително да си подготвите и списък. Въпреки това, желателно е подобен списък да не бъде изключително дълъг и подробен, защото това ограничава творческите способности на фотографа и му пречи да запечата автентични емоции.

5. Отдайте се напълно на първия си танц

Постарайте се да не прекарвате целия танц в разговори помежду си, а се отдайте изцяло един на друг и изживейте момента.

6. Отпуснете се

Абстрахирайте се от всичко, което ви стресира и от мисълта, че някои неща не вървят по план. Няма как да промените събитие, които вече се е случило, а и подобни намерения по-скоро биха повлияли негативно на останалата част от деня и снимките ви. Спомням си, че на моя сватбен ден валеше като из ведро, на път за кума цветята от капака на колата ни бяха пометени от силния вятър и в последния момент се оказа, че ризата ми не беше по мярка, защото бях качил килограми. Въпреки всичко тези нередности нямаха основно значение за доброто ни прекарване. Направете си малък план за неща, които могат да се объркат и не се напрягайте ако това наистина се случи. Все пак основните акценти в този ден не са само букетите, украсата на столовете и това как е подредена младоженската ви маса. И в този ред на мисли, един съвет към булките – най-вероятно сватбената ви рокля ще се поизмърси тук-там. Имайки предвид, че няма да ви се наложи да я обличате отново – гледайте да я износите подобаващо в този ден, без да се пазите.

7. Отдайте се на емоциите си

Усмивки, сълзи, смях… Сватбите са изключително емоционални събития поради ред причини и за мен е удоволствие да документирам тези моменти. Естествените отношения между хората и техните състояния изглеждат много приятно пред камерата, затова не се крийте.

8. Има ли нужда от куверт за фотографа, видеооператора и водещия (DJ) в ресторанта?

Не мога да говоря от името на всички колеги, но ще споделя своето мнение по темата и то е следното:

Работата не сватбения фотограф е доста трудоемка и изморителна. Лично аз не бих отказал храна в ресторанта, при положение, че ще съм на крак близо 12 часа, с раница, която тежи между 10 и 15 кг. Не е нужно вечерята да е нещо специално, бих седнал на малка масичка настрани от гостите. Когато планирахме със съпругата ми сватбата ни, бяхме запитани от ресторанта дали желаем да има куверт за фотографа и диджея, и дали желаем да получат същото меню като другите гости (в София ресторантите предлагат т.нар. “меню за обслужващ персонал”). Със съпругата ми решихме, че искаме те да получат същото меню като гостите, защото за нас те бяха важна част от нашия ден и ги считахме за не по-малко важни от останалите присъстващи. Известно количество въглехидрати е винаги добре дошло за Вашия фотограф, а това със сигурност ще окаже положително въздействие на снимачния процес по време на танците.

9. Не търсете евтиното

Ако планирате да наемете видеооператор, който да документира Вашия ден, недейте да търсите бюджетен вариант. Винаги е по-добре да се избере човек, който има достатъчно опит в заснемането на сватби. Изключително трудно е да се работи с видеограф, който не знае къде да застане в определен момент и попада в повечето кадри на фотографа. Единствено видеото и снимките ще ви помагат да си припомняте как точно сте изглеждали  и как точно е протекъл сватбеният ви ден. Имайте това предвид, когато наемате фотограф и видеооператор.

10. Изглеждайте като себе си

Планирайте тест среща с Вашия гримьор, около 2-3 седмици преди деня на сватбата. Задължително на дневна светлина. Фокусирайте се върху най-важните елементи от Вашата визия – натурално изглеждаща кожа и нежно подчертани вежди и мигли. Внимавайте да не затъмните прекалено много очите с излишен грим. Не е нужно да изглеждате като полирана версия на самите себе си в този важен ден.

11. Бъдете себе си

Вашата сватба си е Вашата Сватба. Точка. Не сте длъжни да ритате менче или пък кумовете ви да танцуват с пиле в ръце, само защото така е прието по обичай. Правете само това, което ви харесва и не ви кара да се чувствате дискомфортно. В този ден буквално няма правила за Вас. Облечете се както желаете, поканете когото искате, подберете такава музика, каквато ви харесва и се забавлявайте. Не обръщайте внимание на съвети от приятели и роднини какво трябва и какво не трябва да правите в сватбения си ден. Обърнете внимание на себе си и не разпокъсвайте времето си в желанието да обгрижите всичките си гости. Просто се наслаждавайте на момента и се веселете.